Hushållssopor och källsortering

Höghuset har externa sopkärl utanför porten.

Låghuset har tills vidare sopnedkast i trapphuset. I sopnedkastet kan vi slänga alla vanliga hushållssopor såsom matrester och liknande. Förpackningar av glas, kartong, papper, plast eller metall sorteras ut och källsorteras. Alla fraktionerna kan lämnas i återvinningsrummet bredvid tvättstugan. I återvinningsrummet kan vi också lämna mindre elavfall som exempelvis, kaffebryggare, stereo och tv. Större elektronik som vitvaror ska lämnas på återvinningscentralen. Om du ersätter din gamla produkt med en ny har du också rätt att lämna den gamla produkten till butiken du köpte den nya utav.

I återvinningsrummet finns också kärl för blandat avfall. Det är till exempel porslin, böcker och mindre möbler. Det som lämnas måste gå ner i kärlen. Skrymmande möbler, med mera lämnas på återvinningscentralen. Lösa föremål betyder stora kostnader för föreningen, en kostnad som vi alla påverkas av!

Farligt avfall såsom  rengöringsmedel, målarfärg (ej heller penslar eller rollers med färgrester), lösningsmedel (t.ex. lacknafta, penseltvätt, bensin, aceton), rengöringsmedel (t.ex. silverputs, polish, blekmedel, fläckborttagningsmedel) och produkter med limrester får varken slängas i sopnedkastet eller i återvinningsrummet. Dessa produkter måste lämnas in till en återvinningscentral. Den närmsta ligger i Sätra och de tar emot produkterna utan kostnad. Det finns också mobila miljöstationer. En lastbil kommer på vissa bestämda tider till bland annat busstorget i Fruängen centrum och hämtar exempelvis farligt avfall. Mer information finns på Stockholms hemsida om avfall.

Här är en lista över hur saker ska sorteras!